Mens sjællænderne har Vallåsen i to timers afstand med bil, har man i Jylland ikke rigtig kunnet komme afsted på dagsture, når man lige trængte til en dosis sne. Men på det norske Vestland har de en hemmelighed, som gør det muligt med dagsskiløb og maksimalt udbytte af tiden… og så er der ovenikøbet snesikkerhed til langt ind i april!!
Fantastisk beliggenhed for danskere
Området omkring Stavanger er mest kendt for Lysefjorden og Prædikestolen, som tårner sig højt over fjordens blå vand. En anden kendt seværdighed er Kjeragbolten, som er en stor rund sten, der er kilet fast i en revne i fjeldet 1110 meter over fjorden. Hvad de færreste ved er, at der 30 km syd for Kjeragbolten ligger et skisportssted med et kæmpe potentiale for danske skiturister.
Sirdal er ikke nogen lille hemmelighed… For med sine 43 nedfarter på liftkortet er det faktisk tredjestørst i Norge. Og selv om de ikke alle er sammenhængende, så er de 25 som ligger i hoved-området også højt på listen over sammenhængende områder.
Det som, ud over størrelsen, gør Sirdal helt unikt, er den lette adgang fra Jylland. Man møder op på havnen i Hirtshals kl. 19.00 og kører ombord på færgen til Stavanger. Når man er på færgen, kan man få en udsøgt middag i en af restauranterne, hygge med lidt shopping og evt. tage en drink i baren, inden man finder sin kahyt ,og får en god nats søvn. Næste morgen lægger færgen til i Stavanger allerede kl. 7.00. Det betyder, at man har god tid til at køre de 99,8 km til Sirdal Resort, inden liften åbner kl. 9.30. Man kan ovenikøbet nå en kop kaffe inden det går løs.
Ligeså smart er det på hjemrejsedagen. Man løber på ski til liften lukker kl. 16.00, tager en kop kaffe, pakker bilen og kører de under 100 km retur til Stavanger. Igen skal man være ved færgen kl. 19.00, og man er retur i Hirtshals kl. 7.00 næste morgen. Tids nok til at komme på arbejde for de fleste! Det er da ikke mindre end genialt!!! Eneste alternativ til denne effektive tidsudnyttelse er at sidde på en tysk autobahn og buldre hele natten, og så er man sikkert ikke ret frisk første dag på ski.
Stort område
Selv om Sirdal ikke er særlig kendt blandt danske skiløbere har det faktisk rigtigt meget at byde på. På selve Sirdal Skisenter har man, udover de 25 nedfarter, 9 lifte til at komme op med igen. Området er varieret og der er alt fra grønne til sorte nedfarter. Det man hæfter sig ved er, at man som ny på ski meget hurtigt kan komme med rundt i hele området. Uanset hvor man er i terrænet er der nemlig altid en grøn eller blå mulighed. Det gør det perfekt for familier eller skoleklasser, hvor niveauet ofte er forskelligt, men her kan man sagtens løbe sammen.
Der er også masser af muligheder for gode skiløbere. De røde og sorte pister har sjove forløb og er relativt lange, så man sagtens kan få lidt syre i lårene når man presser til. Derudover er der en virkelig stor snowpark, med masser af hop og rails til alle niveauer. Med en beliggenhed på Vestlandet bliver området ofte velsignet af kraftige snefald, hvilket giver gode muligheder for offpiste. Er man til ekstremt skiløb er der faktisk også nogle lokale hemmeligheder, blandt andet en vild couloir med 400 højdemeter! Men den er kun for de absolut bedste, og man skal selv gå op.
Da vi besøgte Sirdal i starten af april, var det slående, hvor få mennesker der var i anlægget. Sirdal ligger isoleret ift. de store byer ved Oslofjorden. Man kan faktisk kun komme til Sirdal fra vest og syd uden at skulle køre langt på små bjergveje. Lettest er det fra Stavanger i vest og dermed også fra Danmark. Faktisk er det meget lettere at komme til Sirdal fra Aalborg og Aarhus end fra Oslo!
Da der ikke er så mange danskere, som har opdaget stedet endnu, betyder det, at turismen begrænser sig til ferier og weekender, hvor folk, primært fra Stavanger, kommer op for at nyde fjeldet. Da Sirdal er den eneste mulighed for skiløb i hele Sydvestnorge betyder det også ,at niveauet på de lokale skiløbere ikke er så højt som i resten af Norge, og det passer måske også mange danskere ret godt!
På hverdage i lavsæsonugerne er der altså nærmest mennesketomt, bortset fra de lokale skoleklasser som bruger skicentret. Da vi var der var der ingen skoleklasser og en af morgenerne, med perfekt skivejr i form af 2 graders frost, sol og vindstille, lykkedes det os at være først på første, anden, tredje og fjerde tur i stoleliften!!! Efter fire ture alene på bjerget tog vi lige en kaffe på den hyggelige fjeldcafe, og da vi kom ud igen, var der faktisk to andre på bjerget. Det var det mest effektive skiløb vi havde oplevet efter sammenlagt 59 års skierfaring (2 personer) og mange, mange uger på ski.
Udover det fede alpinanlæg har Sirdal også et kæmpestort langrendsområde. Mere end 200 km løjper i afvekslende terræn og både i skov og på åbent fjeld.
Visionær udvikling
En af dagene i Sirdal havde vi fornøjelsen af at blive vist rundt af Terjei Sporastøyl, som er daglig leder på Sirdal Skisenter. Tarjei er tidligere professionel snowboarder, og har derfor en moderne tilgang til drift og udvikling af skicentret. Det er blandt andet Tarjeis fortjeneste, at Sirdal har en stor og veludbygget snowpark, og at miljøet omkring den er fantastisk.
Derudover har Tarjei masser af planer for udbygning af skiområdet. Allerede til denne sæson er der udbygget sneproduktion, og man har gjort den røde piste ved stoleliften bredere med en alternativ rute i bunden. Det lyder måske ikke af så meget, men – det er et kæmpe arbejde at sprænge klipper væk og lægge rør i jorden, som er lidt hårdere end det vi kender hjemmefra!
I de kommende år kommer der endnu en stolelift med tilhørende pister i et meget spændende terræn. Det åbner ikke bare for flere nedfarter, men også for et stort liftserviceret offpisteområde.
Tarjei har også en vild plan om en lift på et fjeld bag skicentret. Det vil åbne et kæmpe område med perfekt ”rød” hældning og gøre Sirdal til et af Norges absolut største områder. Tilladelserne er nærmest på plads. Det er økonomien det kniber lidt med! Men – mon ikke nogen af Stavangers mange oliemillionærer vil spytte lidt i, så deres ”lokale skibakke” kan blive endnu federe?
Meget sne på Vestlandet
Sirdal ligger tæt på Atlanterhavet, og det spiller meget ind på vejret. Når stormene kommer ind fra vest fører de meget nedbør med sig, og det præger vinteren i Sirdal. Med en beliggenhed i 600 meters høje og med skiløb op til 928 meter, kommer nedbøren for det meste som sne. Og der kommer rigtigt meget. Da Sirdal samtidig ligger ret langt mod syd er det i den koldeste periode ikke helt så koldt som andre steder i Norge, og det passer perfekt til danske familier med børn.
Det ustadige vejr betyder dog, at man skal have snekæder med i bilen. For selv om vejen fra havnen i Stavanger er god og kort, så kan der dog komme så meget sne, at det kan give lidt trafikale problemer især på det sidste stykke. Men det er jo ikke anderledes end de fleste andre steder.
Planlæg ferien til Sirdal
Uanset om man er til hyggelig hytte, lækker lejlighed eller herligt højfjeldshotel, så findes det i Sirdal. Mange af overnatningsmulighederne er med ski in/ski out, og der er muligheder i alle størrelser.
Det er Fjord Line som sejler til Stavanger og færgebilletterne fås til en fornuftig pris. Fjord Line har også et godt samarbejde med Sirdal Skisenter, og man kan derfor booke færge, bolig og liftkort i samlede pakker hos dem.
I lavsæsonen kan man få en meget fornuftig pris på familieferien, og da vinterferien ligger i uge 8 i Stavanger er uge 7 ikke overbooket og tilsvarende dyr!
Se mere om Sirdal her:
sirdal-skisenter.no
fjordline.dk