Der findes ikke mange steder i Østrig, som får mere sne end St. Anton. Der er heller ikke nogen steder, som har flere km piste. Lægger man dertil flotte omgivelser, en hyggelig by, en legendarisk afterski og den lette adgang fra Danmark, har man et af de mest unikke skiområder i Østrig og måske i hele Verden! Det er også langt de fleste skiløbere, som har hørt om St. Anton og har man ikke været der er det sikkert på de flestes todo-liste.

Masser af skiløb i St. Anton

Mange af skiløberne forbinder sikkert St. Anton med fantastisk offpiste-skiløb i meterdyb puddersne. Der er også få steder i Alperne hvor mulighederne er så gode som her. Det skyldes først og fremmest byens beliggenhed ved foden af Arlbergpasset. Passet skiller med sine 1796 meter dalene Klostertal mod vest og Stanzer Tal mod øst. Det betyder at uanset om vejrsystemer kommer ind fra øst eller vest, bliver de presset ind i en af dalene og op mod passet, hvor de afleverer hovedparten af deres last af puddersne. Den centrale beliggenhed i Alperne betyder også, at selv systemer fra syd og især nord også bidrager heftigt til snestatistikken. Med et stort liftområde i et lækkert terræn, giver det uanede muligheder for spor i urørt sne.

Den store snemængde er ikke kun til gavn for offpisteløbere… Den lægger sig nemlig også tungt på områdets 305 km pister. Det betyder at man gennem en lang sæson har det mest fantastiske underlag at lægge sine carvingsving i.

Et så stort et skiområde, kan godt virke en smule uoverskueligt at tage hul på, men der er nogle pisteoplevelser man ikke må gå glip af!

Først og fremmest er en rigtigt god opvarmningstur, den blå piste 64 fra toppen af Galzigbahn ned til St. Christof. Mens mange har travlt med at komme ud i det store terræn, er der sjældent nogle som lægger deres sving her, før senere på dagen. Det betyder at man får en blå fløjlspiste, som er god at få benene i gang på. Man skal med liften op til Galzig igen og det giver mulighed for endnu en tur på 64’eren!

En af de helt store oplevelser er naturligvis at komme på den store udflugt fra St. Anton via Stuben, Zürs og Lech til Warth og retur. Man kan komme lidt forskellige veje dertil og kan undervejs tage afstikkere alt efter hvad fysik og tid tillader. Det er i øvrigt smart at holde øje med tiden og måske lægge lidt til, så man ikke havner et utilsigtet sted når liftpersonalet har fyraften! Der kan godt være lidt flaskehals ved Flexenbahn, som forbinder Zürs og Stuben, så læg lidt ekstra tid ind i planen.

En af de absolut fedeste pister i området (og i Østrig!) er Muggengratpisten (144) ved Zürs. Man finder den ved at tage Zürserseebahn fra Zürs og videre med Muggengratbahn. Fra toppen glider man ad kammen inden man svinger til venstre og dykker ind i en stor bowl. Pisten er i den mørkere nuance af rød, men er bred og velpræpareret på de stejleste steder. Udover et fantastisk forløb kommer man også helt væk fra lifte og bygninger og man kan virkelig føle sig i en anden Verden. Tager man pisten nogle gange kan man med fordel kombinere det med frokost på Seekopfrestauranten, ved toppen af Zürserseeliften. Her har de en stor panoramaterrasse, lækker mad, god service og en lækker beliggenhed.

Verdens bedste afterski?

Når man har været på eventyr i St. Antons fantastiske terræn og er på vej retur, kommer man lige inden man når helt ned, forbi de to kendte afterskisteder, Krazy Kanguruh og Mooserwirt. Hvis man lavede en top 5 over de mest legendariske afterskisteder i Verden, ville begge være med og tilsammen kan der næsten ikke være tvivl om, at man er havnet det vildeste sted! Valget mellem de to steder er svært… Skal man vælge Krazy Kanguruh med den lidt ungdommelige dakdak-musik eller den klassiske tyroler-afterski-musik og stemning på Mooserwirt? Uanset hvad man vælger, er stemningen helt euforisk og det største problem kan hurtigt blive sikkerheden på ski ned derfra!

Er man ikke helt klar på afterski, men lige skal have det sidste skiløb med, er et godt tip at fortsætte forbi afterskistederne og tage liften fra byen op til Rindl. Heroppe har pisterne ligget i skygge hele dagen og står stadig knivskarpe, lige før lukketid. Der ligger en stribe fede pister heroppe og den lange tur ned til byen til sidst, skal nok slukke de sidste gløder i benene. Vil man alligevel ikke gå glip af afterski, kan man med fordel nyde den på et af Alpeffects hyggelige hoteller.

Østrigsk hygge

På hotel Gabl indtages den i klassiske østrigske rammer. Hotellet er lyst og ligger lige ved liften, så selv om afterskien trækker ud, er der ikke langt ud på ski igen næste morgen.

På hotel Rosanna (opkaldt efter floden af samme navn, som løber tæt forbi) er der en rustik indretning, som mest af alt minder om et hyggeligt Hobbithus. Det smitter af på stemningen og det er perfekte rammer til en god, men mere afdæmpet afterski end på Mooserwirt og Krazy Kanguruh. Rosanna er i øvrigt kun for ”voksne” gæster.

På begge hoteller er der en afslappet stemning. Maden er lækker og værelserne hjemlige. Efter lange dage med masser af oplevelser er man garanteret en god nats søvn, så man er klar til at indtage næste dag i St. Anton, udhvilet og med smil på læben.

Forrige artikelØstrig letter indrejsen for danske skiturister
Næste artikelÆndring af vaccinernes gyldighedsperiode i Østrig
Skiavisen
Skiavisen er Danmarks største skiavis med nyheder om ski og snowboard, lær at stå på ski og få anmeldelser af rejser og udstyr til ski.