Interview med en af Danmarks bedste kvindelige skilærere; Katrine Munkholm

Katrine valgte sidste vinter at tage til Japan og arbejde som skilærer.
Hun havde startet sin skilærerkarriere med at blive BSI’er gennem Den Danske Skiskole, men hendes lyst til at udvikle sig yderligere fik hende til at ansøge om at blive en del af ’PSI-holdet’ på Oure Idrætshøjskole.
Sammen med en stor flok andre danske unge skiinstruktører, boede hun hele vinteren i franske Alpe d’Huez, hvor Oure havde et hotel. Her underviste hun igennem vinteren bl.a. efterskoleelever, men var også en del af det unikke træningsmiljø, som Oure har etableret. Herigennem udviklede hun sine skimæssige- og undervisningsmæssige kompetencer – og i slutningen af vinteren 2018 bestod hun Den Danske Skiskoles Professional Ski Instructor-eksamen. Selvom hun med et PSI-diplom havde mulighed for at blive ansat direkte i de franske skiskoler (med et særdeles attraktivt lønniveau), valgte hun i stedet at tage til Japan den efterfølgende vinter.

I slutningen af vinteren 2019 vendte Katrine hjem fra Japan for at tage EuroTrainer eksamen. Den bestod hun – og således var vejen åbnet for at hun blev en del af censorkorpset hos Danmarks Skiforbund.

Efter et par forårsmåneder hjemme i Danmark, pakkede hun igen skiene for at bruge hele sommeren 2019 i New Zealands sne. Desværre blev hun slemt skadet allerede i hendes første uge i NZ, hvorefter hun både måtte vinke farvel til sommerens skiløb på den sydlige halvkugle, men også farvel til den indeværende vintersæson i Japan. Hendes plan er pt at bekæmpe alle hendes impulser for at tage på ski, og i stedet tage det helt roligt og give hende laaang tid til genoptræning.
SKIAVISEN har været i kontakt med hende, mens hun går rundt på stranden i Thailand, nu hvor januar ikke kunne tilbringes brugt i den japanske sne. Hun fremhæver dog at hun næste vinter igen tager til Japan.

Hvad fik dig til at få idéen til at tage en sæson i Japan? 
– Jeg har i lang tid vidst, at jeg gerne ville på sæson i Japan når muligheden bød sig. Det var en kombination af sneen, kulturen og det skitekniske niveau der er at finde i Japan, som for alvor vakte min interesse. 

 

Hvordan fik du et job?

Allerede da jeg var i Frankrig med Oure, blev jeg interviewet til mit job (REKLAME LINK) den efterfølgende sæson i Japan. Jo før man er ude – jo bedre er ens chancer! Jeg fik et tip om en specifik, privat skiskole i Niseko, som virkeligt vakte min interesse hvad angår træning, vision og arbejde. Jeg tog derfor direkte kontakt til chefen og blev efter et Skype-interview tilbudt at blive en del af teamet. D

Hvordan afviger skiløbet i Japan fra Europa? 

 I Japan kører man på vulkaner – hvilket gør det generelle terræn knapt så stejlt som de fleste steder i Europa. Derudover er sneen exceptionelt blød og let grundet de kolde temperaturer. Det skaber offpiste i verdensklasse og et lækkert touch til dit skiløb. Derudover er det inspirerende at observere andre nationers tilgang til skiteknik – det har jeg lært enormt meget af!

I Niseko, hvor jeg arbejder, er der “night skiing” til kl. 20.30 hver dag. Så der er ingen undskyldning for ikke at få trænet sin egenfærdighed, når dagens arbejde er afsluttet. 

Hvilke nye kulturelle oplevelser fik du i Japan? 
 Gastronomien er en faktor, som virkeligt gør en sæson i Japan attraktiv. Maden er anderledes – men rigtigt god. Japan har også en fantastisk kultur og et meget respektfuldt folkefærd. Ære og ærlighed er vigtige kvaliteter for Japanere – så du kommer langt med respekt og god opførsel. Det oplever man i høj grad, når man bor og lever iblandt lokale. Dog er der naturligvis mange turister i de populære resorts – så jeg vil anbefale, at man også tager sig tid til at søge lidt ud, når man er der. Der findes mange autentiske landsbyer og “efterladte” skiresorts på Hokkaido. Idéelt til den eventyrslystne!

 

Hvad fik du med hjem fra sæsonen i Japan? 

– Inspiration – både skimæssigt og på det personlige plan. Hvis man blot er åben, vil man møde mange fantastiske mennesker.

 Erfaring – gennem arbejdet, træningen og den daglige omgang med dybt kompetente offpiste-guides og erfarne instruktører fra hele verden. 

Alsidighed – noget jeg sætter højt på prioritetslisten. Jeg har fået mange værktøjer til måder at tilpasse og differentiere skiløbet. Det er altid spændende at kigge på en given skiløber, og prøve at “gætte” hvor vedkommende har lært at stå på ski. Det kan man som oftest godt!

 

Var du alene derovre? 
–  Ja, jeg rejste alene til Japan, men jeg blev allerede taget imod af nye kolleger på togperronen da jeg ankom til Hokkaido. Derfra tog det fart – man lærer mange nye mennesker at kende, og de fleste er jo i samme båd som én selv. De kommer også alene! Jeg har efterfølgende mødt mange af instruktørerne derfra i både Frankrig, Østrig og New Zealand. Skimiljøet er jo forholdsvist småt, så der er rig mulighed for at få venner for livet som man kan møde igen og igen ude i den lille, store verden. 

 

Forrige artikelDirekte fly til de Norske fjelde. 
Næste artikelNyheder fra vores foretrukne skiområder