Vi svælger os i fodboldlandskampe, håndbold VM, OL, Superligabold og især topfodbold fra de største ligaer i verden hele tiden. Sommetider virker det som om, at især fodbold og håndbold til enhver tid vil kunne udkonkurrere enhver anden sportsgren i popularitet.
Det kan have sin rigtighed, men ikke desto mindre dukker der alligevel sportsbegivenheder op, som ligger vores hjerter nær, og som suger tusindvis af tilskuere til sig, selvom det intet har med fodbold at gøre.
Skisport er en af de sportsgrene, der har haft en evne til at holde fast i en trofast skare af særligt nordiske sportsinteresserede. Vi kaster her et blik på de 5 største og mest populære skibegivenheder i Skandinavien.
FIS Cross Country World Cup i Lugnet
Der er løbet en del vand i åen, siden de første klassiske skiløb løb af stablen for over 100 år siden. I dag kæmpes der, udover klassiske skiløb, også i Cross Country, som er et mix mellem sprint og distance. Siden 1981 har der været afholdt officielle verdensmesterskaber i disciplinen i form af FIS Cross Country World Cup.
Eftersom Sverige og Norge er nationer med stolte traditioner inden for skisport afholdes flere af afdelingerne i World Cuppen oftest blandt andet på skisportsanlægget Lugnet i Falun, Sverige. Her vil de mere opmærksomme skisportsinteresserede have fulgt med på TV-transmissioner og på streamingtjenester gennem de senere år. Der i dag også stor online betting interesse for skisport og især Cross Country World Cup.
Vasaloppet – verdens ældste langrendsskiløb
Det er ikke alle, der har forstået storheden over det traditionsrige langrendsløb, Vasaloppet i Sverige. Det populære skiløb afholdes hvert år til stor glæde for både skideltagere, turister og lokale og har længe været et tilløbsstykke for alle nordiske skiinteresserede. Det hele løber af stablen hvert år med start i den lille by alpine skiby ved navn Sälen tæt ved den norske grænse, og det strækker sig så 90 km vestover frem mod målet i byen Mora.
Op mod 15.000 deltagere fra alle verdenshjørner deltager hvert år, og traditionen er blevet holdt i hævd i snart 100 år, eftersom det hele startede tilbage i 1922. Der er tale om klassisk langrendsstil, og den 90 km lange rute skal være tilbagelagt på under 12 timer og 30 minutter.
World Cup i skihop på Holmenkollen
Enhver, der har foretaget en rejse til Norge af søvejen har formodentligt spottet den gamle smukke og ekstremt iøjnefaldende skihopbakke, Holmenkollbakken, i horisonten. Om man står på færgedækket på vej ind i Oslo Havn, eller om man er placeret et sted i centrum med et udsyn, så vil Holmenkollen tone frem som et nærmest ikonisk monument over Norges stolte ski-traditioner.
Skihop blev afviklet så tidligt som i 1892 for første gang på bakken, og den store skibakke er blevet udbygget løbende gennem de sidste 130 år og fremstår derfor stadig topmoderne som i sin tid, da det hele begyndte. Et af de helt store tilbagevendende events på Holmenkollbakken er den årlige afdeling af World Cup i skihop.
Birkebeinerløbet i Lillehammer
Det kunne minde lidt om Vasaloppet, og det har faktisk også en hel del historie på bagen. Birkebeinerrennet, som det hedder på norsk, blev afviklet for første gang i 1932 og smyger sig 54 km gennem kuperet landskab mellem Rena og Lillehammer i Norge. Alle deltagere skal under løbet bære en rygsæk eller oppakning på mindst 3,5 kg for at kunne deltage.
Det gør man for at hylde to norske loyalister, der i år 1206 reddede den lille norske tronfølger Håkon Håkonsson ved at transportere ham væk fra borgerkrigen på ski. Man løber derfor den dag i dag stadig med en vægt på 3,5 kg for at imitere vægten af den lille tronfølger Håkon, der den dengang kun var et lille barn.
220 km på 30 timer i Nordenskiöldsloppet
Et af de nyere tilløbsstykker i nordisk skisport er Nordenskiöldsloppet. Det skulle være afviklet første gang i 2017, men da populariteten og interessen for løbet allerede overgik alle forventninger året før, så valgte man ganske enkelt at afvikle det med det samme i 2016. Det er et af Nordens absolut hårdeste skiløb.
Der er start og mål i den svenske by Jokkmokk, som er beliggende nord for Polarcirklen, og hele løbet skal for hver deltagers vedkommende afvikles på under 30 timer. Sker det ikke, så tæller det ikke for et godkendt løb. Løbet er opkaldt efter polarforskeren Adolf Erik Nordenskiöld, der allerede tilbage i 1884 fik etableret det vilde løb. Det lå dog sidenhen stille i over 130 år, indtil det nu igen er blevet genoplivet i stor stil.