Af Hans Wested

Det østrigske skiområde Gastein, som ligger i regionen SalzburgerLand, er af mange danskere kendt fra byerne Bad Gastein og Bad Hofgastein samt området Sportgastein

Her tilbydes i særklasse muligheden for at tage en afstikker fra de velpræparerede pister, for at opsøge stilheden, mødet med den til dels uberørte natur, da andre skiløbere også gerne står offpiste og selvfølgelig den grundlæggende flydende og vægtløse oplevelse af, at blive båret gennem den løse sne.

Men kun en tåbe frygter ikke offpisten, hvilket måske lyder lidt dramatisk, men jo mere man ved om de risici der er forbundet med offpisten, som gælder laviner, får man en sund respekt for at bevæge sig væk fra de præparerede pister.

 

Alle kan købe det rigtige udstyr til offpist

Med en internetforbindelse og fri fragt, er man 3 klik fra indkøbet af en skovl, lavinesonde og transceiver, som udgør basisudstyret til offpist-rygsækken og dermed værktøjet til at lokalisere og grave en skiløber fri af lavinen, hvis uheldet er ude.

Vores gruppe havde fornøjelsen at have Robert, der også er leder af skiskolen i Bad Gastein, som guide og instruktør. Med Robert fik vi en grundlæggende teoretisk og praktisk forståelse for, hvorledes værktøjerne skal anvendes. Det kan ikke læses ud af en manual, men skal trænes i praksis, hvilket mange sikkert ikke får gjort.

Ligeledes viste Robert et tværsnit af sneen, og hvor mange forskellige lag, som ca. 1 meters dyb sne er opbygget af, samt hvorledes snekrystallerne ændres, alt efter vejrforholdene da sneen faldt og tiden efter. Husk at der aldrig falder 2 fuldstændig ens snekrystaller.

Vi lærte, at det ikke er et større snefald, der i sig selv udløser en lavine, men i høj grad hvilket underlag det falder på og hvorledes en skiløber, som kører på tværs gennem flere lag, kan udløse eller tricke en lavine, når ustabile lag bliver påvirket uheldigt.

Efter denne nye indsigt, der også inkluderede den statiske overlevelseschance efter at være gravet fri af en lavine, var vi klar til at stå ud i offpisten.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg kunne have undværet denne nye viden, men selvfølgelig noget som man SKAL vide for at stå offpist.

 

I offpisten som arbejdsplads

Vores instruktør Robert var også mødet med en skiløber, hvor det til fulde giver mening, at personen er ”født med ski på”.

Fælles for vores gruppe af dygtige danske skiløbere, bliver overskuddet til at ”mestre” skiløbet ændret, når det foregår i offpisten i forhold til den præparerede piste. Det gjaldt især for mig, skal de siges. I offpisten bliver de basale ski-tekniske fejl og mangler på ubarmhjertig vis synlige, men ikke for Robert.

Da vi ikke kun stod på i offpisten på turen, var det nemt at se og sammenligne, hvorledes Robert med samme elegance tog de store som små sving på samme vis, uanset underlaget, med en fantastisk ro og stabilitet i koordineringen af ben, overkrop og arme.

Med andre ord kunne Robert ”dumpes” et givent sted i skiområdet med bind for øjnene og bare stå ned på samme vis, om sneen var præpareret, nyfalden uden bund eller med en hård og vindblæst skorpe. Det kendetegner Roberts kompetencer som instruktør, og han kunne sikket tage turen ned uden at fjerne bindet for øjnene.

Det skal også nævnes, at Robert i sine yngre dage startede arbejdsdagen med at spænde skind under sine randoneeski og gik op til toppen ad den tilstødende bjergside for derefter at stå ned i dalen på den anden siden af bjerget, hvor skiskolen var placeret. Det var hurtigere end at tage bilen eller bussen til arbejde ad snørklede veje rundt om et bjergmassiv.

Robert var et godt bekendtskab, men selvfølgelig ikke enestående. I skisæsonen er der hundredvis af offpist-instruktører rundt omkring, som kan det samme, qua at de har gennemgået en hård certificeret uddannelse i at kunne guide skiløbere, med sikkerhed, til en god oplevelse i offpisten.

 

Med skind under skien – op ad bjerget – Randonee

På turen prøvede vi også Randonee-skiing, som handler om at man med det rette udstyr, kan kombinere langrend ski med alpin ski. Det betyder at man kan gå stejlt op i terrænet, da skistøvlens hæl er løs i bindingen, og med et specielt skind under skiene kan man gå op til toppen og derefter fiksere hælen til skien og stå ned på slalom vis.

Randoneeski og skindet under skien er ikke en ny teknologi, men kendt i hundrede år, hvor den hurtigste transportvej for at handle sine pølser og oste med den tilstødende landsby var at gå op ad bjerget og stå ned med rygsækken fuld af varer.

Skindet under randoneeski betyder, at man kan sætte den ene ski foran og lægge presset på den, for hårene vil trække tilbage og man står fast i sneen. Derefter glider man foran med den anden ski, som kører ubesværet fremad, til den modsatte ski tager over og tager fast i sneen og således kommer man op, ét skridt ad gangen.

Det er sjovt men også hårdt at gå op ad bjerget med randoneeski. Men man bærer frugten af arbejdet, når man efterfølgende kan stå ned et nyt sted, som man således ikke kommer med et liftkort.

 

Ski og wellness hører sammen – og til fulde i Bad Hofgastein

Alpentherme i Bad Hofgastein er vildt stort, intet mindre. Det er overflødighedshorn af wellness med saunaer samt store og små pools, både inde og ude. Det kan også kun anbefales, at prøves i Gastein.

Et godt råd er her, ikke at medbringe noget af betydning i lommen på din badekåbe. Sandsynligheden for at komme tilbage til hotellet med en anden – også helt hvid badekåbe – er ganske stor.

Forrige artikelFranske Espace Killy er topklasse
Næste artikelMyrkdalen
Gæsteskribent
Skiavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra skiverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.