En skiferie kan godt blive en halvdyr fornøjelse, når man lægger transport, overnatning, liftkort, skileje og forplejning sammen. Der er dog flere håndtag at skrue på, såfremt man gerne vil på ski, men kun har en begrænset sum til rådighed. Her følger et par gode tips til en billig skiferie

Selv om du har lavvande i rejsekassen, er det ikke nødvendigvis umuligt at komme på skiferie. Der er nemlig mange måder at få sne under brædderne uden samtidig at lænse bankkontoen.

Et godt sted at starte er at vælge rejsetidspunktet med omhu. Undgå jul og nytår samt især uge 7 og 8, hvor der er dansk vinterferie. Det er sæsonens dyreste uger hos danske skirejsebureauer samt på en del destinationer. Ugerne 9-11 er ofte også dyre i Alperne, da man i flere lande holder vinterferie i denne periode.

Gå i stedet efter at komme afsted i lavsæsonen, hvilket typisk er i ugerne 2, 3 og 4. Ganske sent på sæsonen i slutningen af marts og begyndelsen af april kan der nogle steder også være gode tilbud at hente. Allerbilligst er det at rejse før jul.

En stor money-saver er at vælge en skiferie på mindre end en uges varighed. Dels er udgifter til liftkort, skileje og overnatning så mindre, men det giver også mulighed for at vælge sine ugedage med omhu.

Mange destinationer modtager nemlig en del weekendgæster, hvor priserne på overnatning er i top. Til gengæld kan der være gode rabatter at hente, hvis man for eksempel overnatter fra mandag til fredag.

 

Book en busrejse

Derudover er der en række andre områder, hvor udgifterne kan reduceres.

Køber du din skiferie hos et skirejsebureau, så vælg en busrejse. Selv om flyrejser har overtaget langt den største del af markedet, findes busrejser stadig, og selv om turen nordpå eller ned til Alperne ofte er lang og sej, er der gode penge at spare på en busrejse. Samtidig får man som regel en dag ekstra på ski.

At købe mad på restauranterne oppe i skiterrænet er ofte en bekostelig affære. Er man på lavbudget, kan det derfor anbefales selv at smøre en madpakke og have frokosten med i lommen eller i en rygsæk.

Er du ny i skifaget, og har du endnu ikke al udstyret, så lån dig frem hos venner og familie. Skiudstyr er dyrt at købe, og såfremt du ikke fortsætter med at tage på skiferie, kan nyindkøb være en dårlig investering. Dog er det vigtigt, at ski passer til dit niveau og din højde, ligesom støvlerne skal passe i størrelsen. Kan du ikke låne dig frem til passende ski og støvler, er det bedre at leje – forsøg i stedet at låne skitøj, handsker og googles.

Er det at komme afsted og ud i den store hvide verden vigtigere end selve skiformen, så vælg langrend. Så slipper du for at købe et dyrt liftkort, ligesom risikoen for at komme til skade også er mindre på langrendsski end ved alpint skiløb.

 

Lej en hytte

Et oplagt sted at spare er på transportudgifterne. Derfor er Sydsverige og Sydnorge særdeles interessante, hvis man selv har bil. Kører I flere sammen, lejer en hytte og selv medbringer mad, kan I sagtens få sig en billig skiferie, selv om opholdsudgifterne ikke er billige i Skandinavien.

Endnu billigere kan det blive, hvis man også sparer udgifterne til overnatning. Flere steder i det sydlige Sverige, så som Isaberg, Sydalpin og Vallåsen, ligger nemlig ikke længere væk, end at østdanskere på endagesture kan få en hel skidag.

Problemet med disse sydsvenske destinationer er blot, at klimaet er meget lig det danske med begrænset snefald. Derfor kan det kun betale sig at arrangere en tur dertil, såfremt du er sikker på, at der er tilstrækkeligt med sne.

 

Billige Østeuropa

Ønsker man at vende skispidserne sydover, er Østeuropa det oplagte mål for en billig skiferie. Mulighederne er mange, og østeuropæisk skiløb kan praktiseres i både Polen, Bulgarien, Slovenien, Tjekkiet og Rumænien.

En skiferie til Østeuropa kan ofte gøres for halvdelen af prisen for en tilsvarende ferie til Alperne, så der er mange penge at spare. Set over en bred kam har østeuropæiske skidestinationer dog en række mangler, som rutinerede skiløbere kan finde det svært at leve med.

Skiområderne er generelt ganske små. Derudover er destinationerne som oftest lavt beliggende med dertil mindre sikkerhed for tilstrækkelige mængder sne. Samtidig er en del af lifterne gamle og langsommelige, hvilket ofte skaber betragtelige liftkøer. Endelig lader pistepræpareringen mange steder en del tilbage at ønske, ligesom restauranterne ikke just serverer de store kulinariske lækkerier.

Derfor kan Østeuropa primært anbefales til begyndere og letøvede, der ikke har behov for et stort skiområde, og som ikke har vænnet sig til standarden i andre lande. Men står valget mellem Østeuropa eller ingen skiferie, er det da absolut værd at tage af sted.

 

Fakta:  Veje til en billig skiferie

  • Tag afsted i lavsæsonen.
  • Vælg en kort ferie fra mandag-fredag.
  • Kør selv og medbring egen mad.
  • Vælg langrend i stedet for alpint skiløb.
  • Overvej Østeuropa eller Sydsverige.
  • Lån skitøj og -udstyr af andre.
  • Smør din egen frokost.
  • Vælg en busrejse.
Forrige artikelFreeride DM 2020.
Næste artikelKom i ægte julestemning