Vi er mange, der har savnet den helt specielle lyd af et par skistøvler, der bliver klikket i bindingerne. En lyd, vi har undværet i 1,5 år, hvor verden har været lukket ned og vi kun har kunne drømme om sneklædte bjerge og høj sol. Endelig kan vi rejse ud i verden igen og få sne under skiene, og det var præcis hvad, Oure Ski Akademi gjorde i efterårsferien.
Af: Simone Mørup Kristiansen
Foto: Søren Søborg – Oure Ski Akademi
Oure Ski Akademi består af skielever og undervisere fra Oure Efterskole, Oure Kostgymnasium og Oure Højskole. Et kæmpe fællesskab med en samlet passion for livet på pisterne, og hvor der er ski på programmet året rundt – ikke kun de måneder, hvor eleverne står på ski i Østrig, hvor Oure har eget skihotel.
”Vores elever på Oure Ski Akademi bliver bedre til at stå på ski fra den dag de starter på Oure – ikke fra den dag, de får sne under fødderne. Alt hvad vi laver på skolen, er forberedelse til pisterne – om det så er mountainbike, rulleskøjter, stand up padle eller løb, så er det alt sammen med til at give den bedste form og forberedelse til eleverne hopper i skistøvlerne, når vi rammer Østrig”, fortæller Søren Søborg, som er ski-underviser på Oure Kostgymnasium, hvor eleverne enten kan blive BSI 1 og 2 (Basic Ski Instructor) eller fokusere på freestyle, mens de tager deres studentereksamen.
Euforisk stemning
Mange af eleverne, der starter på en af Oures tre skoler er ”ski-turister”, når de starter. De fleste har en passion for ski, der er opstået på skiferier med familie og venner. På Oure går de fra at være ski-turister til at være ski-atleter, og selvom eleverne er delt op i deres daglige undervisning på de tre skoler, indgår de i det store fællesskab, der hedder Oure Ski Akademi.
I år var første gang, at hele akademiet tog på skitur sammen. En tur med 85 spændte elever og seks ligeså spændte undervisere, som alle var i samme båd af eufori over endelig at kunne komme på ski igen.
”Vi var alle spændte og nervøse! Når man ikke har været på ski så længe, kan man godt få den tanke om man overhovedet kan huske hvordan man gør, når man er klikket i bindingerne. Vi kunne derfor godt mærke på flere elever, at nervøsiteten var stor, men da vi ramte Østrig, skiftede stemning til euforisk. Alle var så glade for at være afsted og kunne slet ikke vente med at komme ud på pisterne”, fortæller Søren Søborg.
Et fællesskab med plads til alle niveauer
Euforien og passionen for ski binder eleverne sammen. De er alle i forskellige aldre og på forskellige niveauer i deres ski-eventyr, og ugen i Østrig blev da også brugt forskelligt fra skole til skole. Højskolens elever havde fokus på deres BSI 1-uddannelse, som de skal til eksamen i til december, mens efterskolen og gymnasiet havde både opdelt og blandet undervisning på pisterne. Blandt andet blev eleverne blandet på freestyle.
Ifølge skiunderviser på Oure Højskole, Morten Lund, giver det eleverne noget værdifuldt at være på tur sammen, hvor de kan spejle sig i deres nærmeste og samtidig kigge op mod næste trin.
”Det er helt unikt at rejse sammen på tværs af de tre skoler, for det giver eleverne mulighed for at blive en del af det her store fællesskab, hvor de kan finde inspiration i andre. Efterskoleeleverne kigger op mod gymnasieeleverne, som jo har tre år med ski på Oure, og gymnasieleverne kigger op mod højskolens elever, der træner til deres BSI 1-eksamen. Det er ret fedt at se, hvordan mod på mere ski og flere udfordringer blomstrer på sådan en tur”, lyder det fra den erfarne ski-underviser Morten Lund, som også kan se store fordele for skiunderviserne med sådan en tur, hvor der er mulighed for at sparre om, hvordan hverdagen for skieleverne på Oure kan blive endnu bedre.
”Vi har et godt skiprodukt på Oure fordi vi har fokus på ski hele året. Det er jo langt fra hele året vi har ski på, men eleverne har en ski-identitet fordi al deres træning på Oure har et sigte mod at gøre dem dygtigere på pisterne. Vi kan dog altid blive dygtigere til at udvikle vores skiprodukt og det bruger vi blandt andet sådan en tur til”, fortæller han.
Selvom gensynsglæden med bjerget var stor, blev der også tid til andet end ski på turen til Østrig. Elever fra efterskole, kostgymnasium og højskole brugte to eftermiddage på at vinterbade sammen.
”Det var virkelig koldt, men også virkelig sjovt”, fortæller Søren Søborg.
Eleverne fra Oure Ski Akademi var i denne omgang i Sölden i Østrig, da der ikke er en gletscher i Bad Gastein, hvor Oure har sit eget skihotel. Det åbner i december, hvor første hold Oure-elever ankommer. Hotellet er fyldt med elever fra de tre skoler indtil april, hvor sæsonen slutter.