Klimaforandringerne skrider hurtigere frem i Alperne end andre steder. Ændringerne har indflydelse på levevilkårene for mere end 14 millioner mennesker, 30.000 dyrearter og 13.000 plantearter“, kan man læse i Alpekonventionens rapport „Climate-neutral and Climate-resilient Alps 2050“.
På grund af den stærke afhængighed af sne er vinterturismen særlig berørt af klimaforandringerne og betydningen for skiturismen blev undersøgt så tidligt som i 1986. Undersøgelserne viser, at klimaforandringerne ikke kun gør vintersæsonen kortere og ændrer på sneforholdene, men de fører også til en ændring af vinteraktiviteterne. Men det betyder ikke, at skiløb ikke længere vil være muligt.
I det følgende kan du læse mere om, hvordan du kan vælge at gøre din næste skiferie i Østrig mere bæredygtig, sådan at du tager hensyn til det følsomme miljø og stadig kan nyde dit ophold i sneen.
Skisport er populært
Ifølge en undersøgelse, som blev publiceret i oktober 2020, er alpint skiløb fortsat den mest populære vinteraktivitet (59%). Men aktiviteter som fx vintervandreture (13%), snowboarding (9%) eller langrend (3%) bliver mere og mere populære. I 2011 besluttede den lille tirolske by Mieming at fjerne den gamle lift og vise, at området stadigvæk kunne være et attraktivt sted for vinterturister. Det solrige Mieming plateau ligger nord for Oberinntal, ikke langt fra Innsbruck, og blev ligesom mange andre små skiområder nødt til at forholde sig til de usikre sneforhold. I dag er Miemings solrige plateau et sandt paradis for vinterturister, som kommer for at vandre, tage på sneskoture og som bare oplever naturen. |
Er bæredygtig sneproduktion en løsning?
En undersøgelse blandt turister i 53 østrigske skiområder viser, at sne er den afgørende faktor, når gæsterne vælger et skiområde. En opgørelse fra 2017 viser, at Østrig brugte kunstig sne på 70% af pisterne for at muliggøre skiløb. I sammenligning havde Italien produceret kunstig sne på 87% af deres pister. Liftselskaberne i Østrig arbejder på at beskytte de følsomme økosystemer og har til den kommende vintersæson investeret 154 millioner euro i teknologi til bæredygtig sneproduktion. Der må kun anvendes luft og vand fra ca. 420 opsamlingsbassiner for at producere den bæredygtige sne. Næsten 90% af den krævede energi til produktionen kommer fra vedvarende energikilder.
Vidste du…
- at lifter og pister kun optager ca. 0,28% af Østrigs samlede areal?
- at der kun kræves 4,2 kWh energi pr. skiløber pr. dag? Til sammenligning kan en bil kun køre 6 km med 4,2 kWh!
- at energiforbruget kun er 1 til 3 kWh / m³ sne?
Produktion af kunstig sne i Alperne kræver lufttemperaturer på -3°C til -5°C (jo koldere desto bedre), mindre end 80% luftfugtighed, samt en vandtemperatur på maksimal 2°C. Det er vigtigt at bemærke, at det i Østrig er forbudt at tilsætte enhver form for tilsætningsstoffer. Østrigs liftselskaber forventer, at de kan gøre 52-72% af skiområderne snesikre ved hjælp af bæredygtig kunstig sne i 2050.
Tjekliste: Sådan gør du din skiferie mere bæredygtig
De største udledere af CO2 og hvordan vi kan reducere dem |
Transporten til og fra dit feriested efterlader oftest det største CO2-fodaftryk, men det kan variere alt efter afstande og transportmiddel. Valg af indkvartering og skiområde samt andre faktorer kan også bidrage til at mindske dit CO2-fodaftryk. Som del af en undersøgelse af Alpekonventionen blev der fastsat specifikke mål for en bæredygtig udvikling indenfor turismen: bilfri trafik, bæredygtig diversificering af turismen og et minimalt CO2-fodaftryk fra hoteller og restauranter.
Tjekliste: Sådan gør du din skiferie mere bæredygtig |