Klimaforandringerne er en trussel mod vores vidunderlige sport! Gletsjerne forsvinder og der er allerede nu mere ekstremt vejr. Vi har taget et kig på den globale opvarmnings betydning for skiløb og fået en snak med meteorolog og klimaekspert, Jesper Theilgaard om det dystre emne. 

 

Det har været en voldsom vinter i den nordlige del af Alperne. Sneen er væltet ned i mængder, som selv de mest hærdede bjergfolk, bliver urolige over. I lavtliggende dale i Steirmark-provinsen i Østrig er der kommet op mod tre meter sne i ugerne efter nytår og på et tidspunkt, var lavinefaren så høj, at vigtige veje og jernbaner var lukkede i dagevis.

Mange skiløbere glæder sig over de store mængder sne. Men ironisk nok er snemængderne et resultat af den globale opvarmning, som truer med at gøre skiløb, på nogle destinationer, til historie.

Gletsjerne smelter.

I starten af 90’erne var jeg første gang på Hintertuxgletsjeren. Det er her den danske skiskole, et par gange om året afholder deres kurser og det har de gjort hvert år siden starten af 80’erne.

Dengang i 90’erne var det et imponerende syn, der mødte én når man kom op til Tuxerfernerhaus, for foden af gletsjeren. Man havde en fornemmelse af at gletsjeren væltede ud over huset. Der var store isformationer, som rejste sig i forvredne former, højt op over pisten og når man stod på toppen af det stejle gletsjerhang, var man i tvivl om, om man kunne nå at stoppe inden huset. Der var i hvert fald ikke meget plads.

Nu ser det helt anderledes ud. Tuxerfernerhaus ligger flere hundrede meter fra gletsjeren og når man kommer fra ”hanget”, skal man tage fart for at glide til området nedenfor huset, hvor man stiller sine ski, inden man går op til indgangsdøren. Isformationerne er væk for længst og rundt om huset står der snekanoner, så man kan lave sne nok, til at holde åbent året rundt. For 25 år siden var det ikke et problem.

I efterårsferien 2018 havde man de værste forhold i den Danske Skiskoles historie. Man kørte på sort is og selv de dygtige skiløbere havde svært ved, at more sig i de vanvittige forhold.

Men – det kan være vi skal vænne os til det? Måske er det ikke givet at vi kan komme på sne, når vi tager på vinterferie i fremtiden. I hvert fald ikke alle de steder, som er populære nu.

Grund til bekymring.

Jesper Theilgaard er en af de danskere, som er mest dedikerede til indsatsen for klimaet. Med sin store viden omkring vejr og vind er han værd at lytte til. Vi har taget en snak med ham, om fremtiden for skiløb.

”Der er en stor sammenhæng mellem de voldsomme snemængder, som har ramt Alperne efter nytår og klimaforandringerne.” Forklarer han. ”Et af resultaterne af den globale opvarmning er nemlig, at der sker en øget fordampning af Verdenshavene. Det betyder ”vådere” vejrsystemer, så når en stabil Nord-veststrømning, som den efter nytår, rammer Alperne, kommer den med mere væde og dermed øget nedbør.”

Nord-veststrømningen har ofte ramt Alperne med kraftige snefald til følge. Det vi nu oplever er, at nedbørsmængderne bliver værre og værre, på grund af den globale opvarmning.  De voldsomme snemængder vil også skabe en anden form for potentiel katastrofe. Det vil nemlig give risiko for flere og større laviner, som potentielt vil gøre større materiel skade og kræve flere dødsofre.

En anden effekt den globale opvarmning fører med sig i Alperne er, at frostgrænsen vil blive højere. Det betyder med andre ord, at de lavest liggende skisportssteder, i fremtiden kan få en kortere periode med sne på pisterne. Omvendt vil de højest liggende, sandsynligvis få mere sne, som følge af de våde vejrstrømninger. Det betyder i bund og grund, at vi skal være flere skiløbere på mindre plads og at de lavtliggende områder, skal finde noget andet at tjene penge på.

En anden ting Jesper Theilgaard bekræfter er, at gletsjerne i Alperne smelter. ”Det er tendensen at gletsjerne bliver mindre de fleste steder, men hvornår de er helt vær er svært at forudsige, for det er ikke bare at lave en statistisk fremskrivning – der vil være variationer år for år. Han understreger dog, at der nogle steder i Verden findes gletsjere som vokser, på grund af den øgede nedbør. Men – det skyldes jo også klimaforandringer og kan næppe betegnes som en positiv udvikling.

Et af de steder som også er påvirket af klimaforandringer, er det norske Vestland. Herude har der altid kommet meget nedbør. Men også her mærker man alligevel en øgning. Det er ikke unormalt at det er varmfronter med høje temperaturer, som kommer ind fra vest. Men med opvarmningen, bliver systemerne også varmere og nedbøren de har med sig falder ikke nær så ofte som sne, som tidligere. Det kan påvirke gletsjerne eller bræerne, som de hedder deroppe, i en negativ retning.

En teori, har været, at klimaforandringerne ville påvirke Golfstrømmen og svække den med nogle meget store klimatiske konsekvenser for det nordlige Skandinavien og havet nordfor. Dog er der ikke nogen målbar ændring, fortæller Jesper Theilgaard, men tilføjer at Irmingerstrømmen, som er en forgrening af Golfstrømmen, ser ud til at være svækket med nogle forandringer i farvandene ved Island og Grønland.

I Hemsedal beklager de ”gamle” sig over forandringer i vintervejret. Før i tiden var der stabil frost, fra november til april, hvor temperaturen, sjældent sneg sig over frysepunktet. Nu oplever man pludselig temperaturer langt over frysepunktet midt på højvinteren og det er desværre en tendens.

Det mener den karismatiske meteorolog, har en klar sammenhæng med klimaforandringer. ”Man skal tænke på, at vejrfænomener, man ikke har oplevet før eller kun i ringe grad, som opstår nu hvor man kan måle en markant global opvarmning, overvejende sandsynligt netop skyldes forandringerne i den stigende globale temperatur.”

Kan vi nå at redde vores planet?

”Man skal tage ansvar og leve mere bæredygtigt for miljø og klima. Det er nok umuligt at rette op på det der er ødelagt, men vi kan stadig nå at lave en opbremsning,” siger Jesper Theilgaard og understreger, at vi alle kan gøre en forskel, ved at tage ansvar og gå forrest for vores miljø.

Det må være oplagt, at man som skiløber bidrager til et positivt miljø, når vi er så pokkers afhængige af sne, for at dyrke vores sport. Affaldssortering, brændstofbesparing, energibesparing og alle de andre ting, vi kan gøre i dagligdagen, giver altså god mening.

… og husk, at det ikke kun er i Danmark, vi skal tænke på miljøet. Det gælder også når vi er på skiferie. Der er desværre alt for mange som glemmer at bakke op om de miljøgavnende tiltag skisportsstederne og skilandene har indført. Hvis man kan affaldssortere hjemme, kan man vel også i Østrig, eller hvad?

Jesper Theilgaard

… er uddannet metrolog fra 1978 og har beskæftiget sig med vejr og klima i mere end 40 år. Han er kendt som vejrvært og klimaekspert på DR, men er nu blevet selvstændig og driver klimaforandring.dk, hvorfra han udbyder foredrag, konferenceindlæg og debat om klimaforandringer. Desuden blogger han også om klimaforandringer på hjemmesiden.

Det ligger Jesper Theilgaard meget på sinde, at råbe befolkningen op, så vi kan få gjort noget radikalt ved vores klima. Inden længer er det nemlig for sent.

Se mere om Jesper Theilgaard og læs hans spændende blog på:

Klimaformidling.dk

 

 

Forrige artikelWengen – Styrtløb og charme under Europas tag.
Næste artikelSådan forbereder du dig bedst skiferien