Der er sikkert ikke nogen steder i Europa, hvor der kommer mere sne end på det norske Vestland. Den høje fjeldryg langs Atlanterhavet suger vejrsystemer til sig, og når de rammer fjeldene og bliver løftet, kaster de deres tunge last, som en hvid dyne over det i forvejen ubegribeligt flotte landskab. Selv om sommeren kan der pludselig komme en halv meter sne!
For os danskere består udfordringen i den vanskelige og lange transport til denne del af Verden. Men der er undtagelser. Myrkdalen (og Voss, som du også kan læse om her i bladet) er mere tilgængelig end de fleste andre destinationer på Vestlandet.
Det er der to grunde til. For sjællændere er det Lærdalstunnelen, som forbinder området mod øst og for jyder er det færgen fra Hirtshals til Bergen, der gør transporten til en leg.
Og det er fantastisk. For så kan alle opleve skieventyret i Vestlandets største skiområde med snedybder man ikke tør drømme om.
Skiløb for alle
En anden ting som gør Myrkdalen unik er den gode plads, beliggenheden også giver. Dels er det en tyndt befolket del af Norge, med kæmpe vidder og dels er det nærmest kun folk fra Bergen som finder herop og det er mest i weekender, jul, uge 8 (ikke uge 7) og påsken. Resten af tiden, kan man nærmest have området for sig selv. Det skyldes selvfølgelig også at der udover højfjeldshotellet kun er en begrænset mængde hytter og frem for alt, at det store område deler de få midtugegæster ud.
Med andre ord: I Myrkdalen er der effektivt skiløb og aldrig liftkø!
Området er stort efter norske forhold og… derudover er der uendelige muligheder for toptur og offpiste.
Nede omkring hotellet er der super forhold for begyndere og børn. Der er faktisk en lille begynderlift, med en håndfuld grønne pister. Nogle af dem går gennem træerne og lægger op til, at børnene kører de små stier, med sving og små hop og pukler. De elsker det og det er også supergod læring for dem og det får deres udvikling til at gå lynhurtigt. Efter en dag eller halvanden er de klar til at komme op i terrænet.
Der er flere lifter som fører op på fjeldet. En af mulighederne er 6-stolen, Myrkdalsekspressen. Den fører 400 højdemeter op, over trægrænsen, til 860 meters højde. Herfra er der et væld af muligheder. Enten kan man løbe tilbage mod hotellet. Her vælger man mellem blå, røde eller sorte pister. Alle er velpræparerede og fantastisk opvarmning, inden man bevæger sig videre ud i området. Man kan også vælge en rød eller sort piste ned til Stolhaugekspressen på den anden side af fjeldet. Stoleliften deromme åbner et kæmpe terræn med varierede offpistemuligheder og 4 lækre pister i forskellige kulører. Vil man køre blå piste derned, må man dog lige tage en lille omvej. Man skal nemlig en lille smule ned igen og finde trækliften op til Kråni i 960 meters højde. Herfra går der en lang blå selvtillidspiste ned til før omtalte stolelift.
Alternativt kan man tage Kari Trå-liften op til 1060 meters højde. Det er det højeste sted man kan komme op med lift og herfra er der kun røde pister ned. Til gengæld kan man altså køre 600 højdemeter nedad på rød piste og det kan give de fleste lidt syre i benene.
Fra toppen af Kari Trå-liften åbner der sig også nogle helt andre muligheder. Heroppefra starter noget af Skandinaviens bedste offpiste-skiløb, nemlig også. Reelt set kan man mod ”skiers left” (venstre set oppefra), bevæge sig lige så langt ud i terrænet man orker. Herude er der uanede mængder af muligheder for at få jomfruelig sne. Har man mod på endnu mere, kan man med skind eller feller, som nordmændene kalder dem, under skiene, gå fra toppen af liften, op til Finnbunuten i 1358 meters højde og starte sit skiløb her. Det giver 900 højdemeter varieret, stejlt offpiste-terræn inden man rammer hovedvejen og glider retur, hvis man ikke har sørget for shuttle. Vel at mærke et af de steder i Europa, hvor der oftest bliver hældt et tykt lag jomfrueligt puddersne på!!! Det kan man sikkert godt finde tid til, mens børnene er i skiskole om formiddagen.
Husk at have helt styr på sikkerheden! Så meget sne i stejlt terræn er ikke altid en god cocktail, når det kommer til sikkerhed. Heldigvis bliver der tit fyldt ny sne på, så lagene binder normalt godt. Men er man det mindste i tvivl, har Myrkdalen veluddannede offpisteguider, som har helt styr på det. Lej en af dem… de ved også hvor de bedste oplevelser venter.
Kæmpe natur
Man har tit hørt om, at skisportssteder kæmper noget for at fylde sengene om sommeren. Det er ikke tilfældet i Myrkdalen. Vestlandets unikke fjordlandskab trækker hvert år tusinder af turister til området og hele sommeren er hoteller og hytter fyldt op. Konvojer af turistbusser fylder godt op på de små bjergveje og kæmpemæssige krydstogtskibe går ind i de smalle fjorde, så turister fra hele Verden kan få et glimt af fjordene og fjeldene gennem deres kameralinser eller på skærmen på deres IPhone.
Om vinteren forholder det sig anderledes. Busserne har svært ved at komme frem på de snedækkede veje og turisterne ville fryse om fingrene, når de skal betjene IPhonen.
Det giver nogle gode muligheder for at opleve den fantastiske natur uden menneskemylderet. Vil man holde en dag skifri, kan man komme på uforglemmelige udflugter. Fjordene er nærmest altid isfri og man kan komme på sejltur i Kong Vinters rige på Sognefjordens forgreninger Aurlandssfjord og Nærøyfjord. Sidstnævnte er på Unescos Verdensarvsliste. En anden fantastisk og uforglemmelig oplevelse er, at køre til Flåm og køre med Flåmsbanen mere end 800 højdemeter op på fjeldet. Den unikke togbane blev i 2014 kåret til den smukkeste togrejse i Verden af Lonely Planet og er helt sikkert en oplevelse for livet.
Vil man ikke ”spilde” en skidag, kan man vælge at lægge skiferien til Myrkdalen i april. Her er dagene lange og man kan nå at tage på sightseeing efter skiløb. Og man behøver ikke være nervøs for sneforholdene… Lifterne i Myrkdalen snurrer til maj og sneen ligger stadig på fjeldtoppene til langt ind i juli, hvor sommerturisterne for længst har indtaget de smukke omgivelser…